títol els nostres vins copes
Els nostres vins

El procés comença en un dels punts més importants: la verema o ‘veimar’ (denominació Calongina) durant el mes de setembre. Es realitza en el moment òptim de maduració, única i exclusivament del raïm produït al Mas. Realitzem la collita per varietats per tal d’aconseguir el millor raïm. Continuem amb un premsat acurat dels gotims, sencers, amb una premsa horitzontal pneumàtica amb la pressió justa i necessària per obtenir un most de qualitat. Aquest s’acumula a una tina oberta tradicional i d’aquí al bocoi (bota de 720 L.) prèviament netejat i desinfectat amb aigua i un sofrí (metxa de sofre). La fermentació es fa espontàniament dins el bocoi amb els llevats naturals de la vinya i el celler, mai d’artificials afegits.

Durant els mesos d’hivern es realitza un trasbals per separar el vi dels sediments de la fermentació, ja clarificat per decantació i l’acció del temps. En aquest procés s’aprofita per realitzar el cupatge dels vins amb les diferents varietats a la tina i netejar i desinfectar els bocois altre cop per tornar-hi el vi definitiu. 

En cap moment de l’elaboració hi ha manipulació del vi. El gas del sofrí mai entra en contacte amb el most o el vi i serveix com a reductor, protector i conservant. Tampoc es clarifica o es filtra el vi amb mètodes forçats o químics.

S’embotella en ampolles de cava i amb tap de suro natural per assegurar una respiració tranquil·la del vi i es guarden al celler en condicions d’humitat i temperatura idea.

títol les nostres vinyes
Les nostres vinyes

Les vinyes estan situades en terrenys francs argilosos amb poc pendent i presència de còdols, fet que els dona un bon potencial de nutrients i reserves d’aigua. El clima suau per proximitat al mar, el sol i la tramuntana típica de l’Empordà donen unes característiques molt bones al raïm.

Utilitzem una gran diversitat de varietats, la majoria d’elles autòctones i prefil·loxeres del poble. Empeltades per nosaltres mateixos, com van fer els nostres avantpassats, per mantenir-les generació rere generació.

Els ceps estan distribuïts a 4 vents, a 2,25m entre línies i 1,5m entre ells. Els podem amb el sistema tradicional, vas obert amb 5 braços amb dos gemmes vistes pel nou creixement de les tòries. Respectem, la majoria de l’any, la coberta vegetal espontània realitzant només dues llaurades l’any, una per descalçar el terreny abans de les pluges de primavera i una altra per calçar-lo després.

Per fertilitzar no utilitzem cap mena d’adob químic, només matèria orgànica de les restes triturades de la poda.

La protecció de la vinya es realitza majoritàriament amb els fitosanitaris tradicionals (i ara emprats en agricultura ecològica) com el caldo bordelès per al míldiu i el sofre per a l’oïdi. No s’utilitzen fitosanitaris agressius per als insectes plaga ja que no són un problema. Mai hem utilitzat herbicides per al control de les herbes perquè sempre ho hem fet manual i mecànicament.