Les nostres verdures estan situades en terrenys argilosos amb poc pendent, un xic de sorra i presència de còdols, fet que els dona un gran potencial de nutrients i un bon drenatge per a les arrels. Utilitzem reg gota a gota per a la majoria de verdures i puntualment per microasperció. En cap moment s’utilitzen químics no permesos en agricultura ecològica. Collides al dia i en el punt òptim s’asseguren hortalisses fresques, sanes i molt bones.
Som conscients que és molt important preservar les varietats d’horta per al futur i dediquem esforços per protegir-les. En són exemples una varietat de síndria per melmelada i una altra per consum en fresc, la carbassa “potimarró”, tomàquet per sucar el pa, etc.
Una part del planter l’elaborem directament aquí a la finca amb llavors pròpies guardades any rere any o comprades a Les Refardes, on es treballa la llavor autòctona catalana. Per alguns cultius utilitzem certes llavors de producció convencional.
Llaurem el terreny per la plantació i durant el cultiu respectem la coberta vegetal espontània, realitzant només petites remogudes de terra al costat de la línia per tal d’evitar la naixença de les herbes i preservar les propietats físiques, químiques i biològiques del sòl; la resta es sega. Puntualment col·loquem “mulching” per reduir encara més el creixement de les herbes i millorar la retenció d’aigua. Finalment hi ha un treball manual i al detall per al control de les males herbes restants.
Per fertilitzar no utilitzem cap mena d’adob químic. Emprem la matèria orgànica de les restes triturades dels cultius anteriors i de la coberta vegetal. Segons convingui, i abans de plantar, també fem servir compost que ens produïm directament aquí al mas amb excrements de vaca i cavall, restes vegetals, la brisa del raïm i puntualment certs minerals orgànics. El compost del nostre galliner, elaborat amb gallinassa, palla i restes orgàniques de la finca, l’utilitzem repartint-lo a mà a cada planta en determinades ocasions.
La protecció de les verdures es realitza enterament amb fitosanitaris emprats en agricultura ecològica com el caldo bordelès o l’extracte de cua de cavall per al míldiu i el sofre o el polisulfur de calci per a l’oïdi, entre d’altres. Utilitzem fitosanitaris suaus i preventius per al control d’ous i larves de plagues com per exemple el bacillus. També incorporem extractes de plantes per millorar el sistema immunològic dels cultius, millorar-ne la vitalitat i protegir-los de malalties.
- Totes
- Primavera
- Estiu
- Tardor
- Hivern

Seguint la tradició d’aprofitar tot allò que ens brinda la terra, amb totes aquelles verdures que no hem pogut vendre fresques, n’elaborem conserves. La conserva per excel·lència al Mas és la de tomata: pelada, escorreguda i al bany maria. També és tradició confitar pebrot del bitxo de Girona amb 2/3 d’aigua-sal i 1/3 de vinagre. Durant els mesos d’hivern acostumem a fer coliflor confitada amb vinagre i un punt de sal.
Puntualment elaborem certes melmelades d’hortalisses com la de cogombre o la de pebrot amb la mateixa tècnica que les de fruita.