Collim l’oliva quan és ben madura i negra, utilitzant xarxes i vibradors pneumàtics per tal d’afectar el mínim l’olivera. Treballem amb un company, veí del poble, per al premsat de les olives del Mas. S’obté seguint 4 passos importants per aconseguir el millor oli possible. Primer de tot,  una bona neteja i tria de les olives. Posteriorment, es tritura l’oliva en un petit molí i es passa pel trull per obtenir una pasta homogènia. Seguint la tradició, es premsa la pasta d’olives utilitzant els clàssics cofins i se n’extreu l’oli de primera premsada i en fred. Finalment es decanta, per gravetat, per separar l’oli dels residus restants.

Les nostres oliveres

Les nostres oliveres estan situades en terrenys franc argilós amb poc pendent i amb presència de còdols, fet que els dona un gran potencial de nutrients i reserves d’aigua. També n’hi ha en tots els marges de la finca. No utilitzem reg per a les oliveres, depenen totalment de la pluja. Això afavoreix les qualitats organolèptiques de l’oliva i posteriorment de l’oli.

Som conscients que és molt important preservar les oliveres centenàries presents al territori i dediquem esforços per protegir-les. Només treballem amb la varietat Argudell, autòctona, rústica i típica de l’Empordà.

La poda de les nostres oliveres persegueix l’objectiu de fer minvar l’alternança de les produccions. Per tal de millorar el pas de la llum i el vent fem podes suaus i destinades a aclarir el ramatge.

Respectem la coberta vegetal espontània realitzant només llaurades superficials de tant en tant i segant més sovint. La coberta vegetal en les oliveres dels marges només es sega, mai es llaura. 

Per fertilitzar no utilitzem cap mena d’adob químic. Emprem la matèria orgànica de les restes triturades de la poda i de la coberta vegetal.

La protecció de les oliveres es realitza majoritàriament amb els fitosanitaris tradicionals (i ara emprats en agricultura ecològica) com el caldo bordelès per al míldiu i el sofre per a l’oïdi, entre d’altres. Utilitzem fitosanitaris suaus i preventius per al control d’ous i larves de plagues i algun de dissuasiu per als insectes adults. També incorporem extractes de plantes per millorar el sistema immunològic de l’arbre, donar-li vitalitat i protegir-lo de malalties. Mai hem utilitzat herbicides per al control de les herbes perquè sempre ho hem fet manual i mecànicament.

Les oliveres de casa:

  • Joves : Dos camps d’oliveres plantades per nosaltres mateixos l’any 2012 i 2015.
  • Centenàries olivars : Al llarg dels anys hem anat organitzant les oliveres centenàries solitàries i oblidades de la zona en petites agrupacions d’olivars.
  • Centenàries marges : S’han mantingut sempre les oliveres presents als marges.