Els nostres fruiters estan situats en terrenys argilosos amb poca pendent i presència de còdols, fet que els dona un gran potencial de nutrients i reserves d’aigua. No utilitzem reg per als arbres, així aconseguim fruites molt més bones, collides madures i a mà cada dia.

Som conscients que és molt important preservar les varietats de fruita pel futur i dediquem esforços per protegir-les. En són exemples una varietat de préssec de vinya blanc, l’albercoc de carn rosa i blanca, certes varietats rústiques de figa, cirera de Cor de colom, raïms de taula tardans i autòctons, etc.

Els podem amb el sistema tradicional en vas obert amb 4-6 braços a excepció dels presseguers que ho fem en eix central. En cada un dels casos s’adequa la poda per tenir arbres ben equilibrats i prolongar-los la vida, per una producció bona i per obtenir uns calibres de fruita acceptables.

Respectem, la majoria de l’any, la coberta vegetal espontània realitzant només dues llaurades, una per descalçar el terreny abans de les pluges de primavera i una altra per calçar-lo després.

Per fertilitzar no utilitzem cap mena d’adob químic. Emprem la matèria orgànica de les restes triturades de la poda i de la coberta vegetal. Segons convingui, també fem servir compost que ens produïm directament aquí a la finca amb excrements de vaca i cavall, restes vegetals, la brisa del raïm i puntualment certs minerals orgànics. 

La protecció dels fruiters es realitza majoritàriament amb els fitosanitaris tradicionals (i ara emprats en agricultura ecològica) com el caldo bordelès per al míldiu i el sofre per a l’oïdi, entre d’altres. Utilitzem fitosanitaris suaus i preventius per al control d’ous i larves de plagues i un sistema de trampeig per als adults. També incorporem extractes de plantes per millorar el sistema immunològic de l’arbre, donar-li vitalitat i protegir-lo de malalties. Mai hem utilitzat herbicides per al control de les herbes perquè sempre ho hem fet manual i mecànicament.

Fruites per temporada
Melmelades
melmelada horitzantal

Seguint la tradició d’aprofitar tot allò que ens brinda la terra, amb tots aquells fruits que no hem pogut vendre frescos n’elaborem melmelades. La fruita es talla meticulosament a mà.  Totes les melmelades contenen un 65% de fruita i un 35% de sucre per a una millor conservació. Durant la cocció utilitzem un branquilló de canyella i pell de llimona per donar-li un gust excepcional.

En tenim de préssec, albercoc, pruna, meló i síndria, síndria blanca, figa i reduccions de most. Puntualment elaborem certes melmelades d’hortalisses.

Finalment les empotem i els hi fem el bany maria per guardar-les el temps que es vulgui.